Posted on

En rent badrum är en fröjd att vistas i. Men det är inte något som bara händer av sig själv. Emellanåt är det värt att kavla upp ärmarna och verkligen städa badrummet ordentligt. Här kommer några bra tips på vägen.

Toaletten

Toaletten rengörs med fördel med ett medel som både tar bort bakterier och kalkavlagringar. Med grova kalkavlagringar kan man använda sig av en pimpsten som man först blöter. Var försiktig så inte emaljen skadas. Det är viktigt att rengöra både på in- och utsidan. Har man en toalett med ett löstagbart lock är det mycket enklare om man avlägsnar det medan man rengör.

Golvbrunn

Golvbrunnen måste också rengöras med jämna mellanrum. Dels för att fortsätta ha bra avrinning i badrummet, men också för att förebygga dålig lukt. Golvbrunnar kommer i en rad olika designer men de är i regel väldigt enkelt att ta loss och rengöra för hand. Har man dock fortsatt dålig avrinning även efter rengöringen kan det vara ett allvarligare problem som kräver större åtgärder.

Kakel och klinker

Anledning till varför vi använder kakel och klinker i badrummet är dels för att det ofta är väldigt enkelt att rengöra. På båda kan det många gånger räcka med varmt vatten och en trasa eller mopp. Städar man dock inte regelbundet kan det behövas lite rengöringsmedel. Välj då helst något neutralt och ganska milt.

Fogar

Fogarna bli lättare smutsig än kakel eller klinker då det är ganska poröst. Men med lite alkaliskt rengöringsmedel och en skurborste eller skursvamp kan man lätt ta bort det ytliga. Låter man dock smutsen ligga kvar för länge kan den leta sig längre in i fogen och bli betydligt besvärligare. Då kan man istället prova använda ett surt rengöringsmedel. Försvinner ändå inte smutsen kan man använda en fogfinish som penslas över den gamla fogen. Lite som att lägga ett nytt lager färg på en vägg.